Wat moet je onthouden van Microsoft Ignite 2021?

Microsoft users, assemble! Van 2 tot en met 4 november 2021 vonden de Microsoft-hoogdagen opnieuw plaats en kondigde het bedrijf heel wat nieuwigheden aan tijdens Microsoft Ignite. Wij volgden de virtuele conferentie op de voet en laten je graag weten wat voor ons de highlights waren. Wat kondigde Microsoft aan? En wat betekent dat voor jou als Microsoft-gebruiker? Lees snel verder!

 

Keynote Satya Nadella

Microsoft CEO Satya Nadella trapte naar goede gewoonte de conferentie af met zijn keynote. Maar liefst 90 nieuwe updates en services beloofde hij op ons af te vuren tijdens Ignite. Goed om je meteen schrap te zetten dus, al hield Nadella het vooral bij de overkoepelende thema’s van Ignite. Ook Microsoft stort zich immers ten volle in Artificiële Intelligentie (A.I.), the metaverse en Augmented Reality, als gevolg van de nog steeds toenemende digitale transformatie en de hybride werkplek. Over hoe gebruikers dat zullen merken, onthouden wij vooral dat er meer ingezet wordt op speech transcription & translation. Dit zal zich vertalen (pun not intended) in veel nieuwe talen in de Office-pakketten en verbeterde automatische transcriptie en vertaling in Teams.

 

Microsoft blijft daarnaast duidelijk innoveren om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken, en lanceert met Dynamics 365 Connected Spaces (waarmee Augmented Reality zijn intrede zal doen), Loop en Mesh (waarmee de Teams-ervaring dankzij avatars zal vernieuwen) heel wat nieuwigheden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Satya-Nadella-Microsoft-Inspire-2021

Key takeaways Azure

Minder in het nieuws, maar daarom niet minder belangrijk: ook binnen de openbare cloudoplossing Microsoft Azure kan je weer rekenen op heel wat nieuwe ontwikkelingen.

Azure Hybrid & Azure Arc

Er komen extra mogelijkheden in Azure Stack HCI. Zo komt er onder andere een veel diepere integratie met Azure Arc, die zal zorgen voor een uniforme governance en management van zowel lokale/on premise omgevingen als cloudomgevingen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Daarnaast komt er ook een betere integratie van Azure Arc met VMware vSphere-omgevingen. Ook hier zal dit uniforme governance, management én deploy voor hybride workloads opleveren.

Azure Infra

Microsoft breidt het portfolio uit met nieuwe Azure Virtual Machines (VM’s). Deze v5 SKU’s zullen dankzij snellere processoren beter presteren.

Daarnaast is nu on-demand disk bursting beschikbaar voor Azure Disk Storage. Met disk bursting kunnen klanten met Azure Premium solid-state drives (SSD’s) de prestaties tot zes keer verhogen bij bedrijfskritische workloads.

Azure Dev & Ecosystem

Microsoft lanceerde ook in preview een serverless containerdienst onder de naam Azure Container Apps. Azure Container Apps is specifiek gebouwd voor microservices en laat gebruikers toe om snel te schalen op basis van HTTP-verkeer, events of langlopende taken op de achtergrond.

 

De tekst gaat verder onder de video.

Business Applications

Dynamics 365

Met het gloednieuwe Microsoft Customer Experience Platform wil Microsoft bedrijven meer ownership geven over hun klantendata om de customer journeys nog verder te personaliseren en automatiseren. Natuurlijk komt Artificiële Intelligentie hierbij om het hoekje kijken.

 

Ook Dynamics 365 Connected Spaces werd al een tijdje geleden aangekondigd en doet in december eindelijk écht zijn intrede. Met deze tool maak je data tastbaar en haal je Artificiële Intelligentie binnen in jouw bedrijf. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de drukte in je winkel, het gedrag van je bezoekers of de lengte van de wachtrijen te analyseren, én kan je daar een real-time alert aan koppelen. Deze tool was oorspronkelijk enkel ontworpen voor winkels, maar Microsoft mikt nu toch op een breder publiek.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

microsoft-dynamics-365-connected-spaces-queue-management

Microsoft 365

Microsoft Office

Een eerste grote aankondiging is natuurlijk Microsoft Loop. Benieuwd naar deze gloednieuwe tool? We schreven er een volledig blogartikel over, waarin we je een recap geven van wat we nu al weten.

 

Met Context IQ introduceert Microsoft een geïntegreerde AI-functionaliteit die je moet helpen door de juiste informatie aan te bieden op het juiste moment in je werkdag. Die functionaliteit komt eerst naar Microsoft Editor, die grammatica en spelling corrigeert en zinnen aanvult wanneer je typt. Editor met Context IQ gaat dus verder dan dat en zal onder andere de juiste bijlage voorstellen op basis van het onderwerp of de documenten waaraan de gebruiker recent werkte, beschikbare momenten voor meetings voorstellen op basis van de beschikbaarheden van alle deelnemers, of de juiste collega’s voorstellen om te taggen na een @-symbool.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

MicrosoftEditorContextIQGIF2

Daarnaast wordt begin 2022 de Recording Studio voor PowerPoint geïntroduceerd. Gebruikers kunnen nu makkelijker hun presentatie opnemen en delen, of die presentatie verbeteren dankzij Cameo- en Designer-integraties.

 

Wist je trouwens dat ook de Office.com-pagina een upgrade krijgt? Deze pagina is een verzameling voor al je applicaties en tools, en laat je er eenvoudig tussen navigeren. Deze pagina wordt nu dus nóg handiger en meer overzichtelijk, en moet dienen als dé hub voor je documenten, content en applicaties.

Microsoft Teams

Teams heeft in veel bedrijven al een serieuze voet aan wal gekregen, maar met verschillende kleine (en minder kleine) optimalisaties wil Microsoft de ervaring nog verbeteren.

 

Met Microsoft Teams Connect, een update die we in de eerste helft van 2022 mogen verwachten, kan je binnenkort op een veilige manier samenwerken met personen buiten je organisatie. Zo zal je eenvoudiger Teams-kanalen kunnen delen met wie je wil – of dat nu één persoon of een volledig team is.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Microsoft-Teams-shared-channel

Je mag je ook in de chatfuncties verwachten aan enkele kleine updates die een grote impact kunnen hebben. Zo kan je binnenkort bestanden naar jezelf versturen om tegemoet te komen aan gebruikers die zichzelf een reminder willen sturen, een idee willen noteren of een document naar zichzelf willen mailen om ze van hun mobiel toestel op hun pc te krijgen (en ja, ook wij zijn guilty as charged). Daarnaast zal de chat density-feature je toelaten om meer chatberichten op je scherm te tonen, zodat je minder moet scrollen. Net zoals bij mails zal je binnenkort trouwens ook je berichten kunnen uitstellen en die bij je gesprekspartner laten arriveren op een moment dat je zelf kiest. En leuk voor de emoji-fans onder ons (😎🤘💙): je kan binnenkort kiezen uit meer dan 800 3D-emoji’s om te reageren op een chatbericht. Deze updates worden uitgerold tussen nu en begin 2022.

 

Een laatste Teams-update – en eentje waar je niet naast kan kijken – is Mesh. Met Mesh komen er gepersonaliseerde avatars en ‘immersive spaces’ naar Teams, die de brug tussen fysieke en digitale meetingervaringen moeten vormen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Microsoft-mesh-teams

Met Mesh brengt Microsoft mixed reality naar het dagelijks leven. Waarom? Niet alleen omdat het bedrijf niet wil achterblijven in the metaverse, maar ook omdat hun eigen onderzoek uitwees dat deelnemers actiever zijn in een meeting waar alle webcams zijn ingeschakeld. Maar niet iedereen wil andere deelnemers een inkijk geven in de woonkamer of moeten toegeven dat ze een pyjamadagje hebben. Om die groep ook de kans te geven om lichaamstaal over te brengen tijdens een meeting, introduceert Microsoft avatars die je helemaal zelf kan personaliseren. Die avatars kunnen vervolgens meetings houden in ‘immersive spaces’: virtuele ruimtes die aangenamer moeten voelen dan de vakjes die je nu in de Teams-meetings ziet.

 

Mesh zal toegankelijk zijn op zowel pc’s als smartphones en wordt uitgerold vanaf 2022.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Power Platform

Low-code oplossingen blijven belangrijk voor Microsoft, al werd er niet veel over gesproken op Ignite. Zo zal het Microsoft Power Platform nog beter samenwerken met Microsoft Teams, met onder andere een betere integratie van Power Automate in Microsoft Teams. Daarnaast wordt het ook mogelijk om in Power Apps simultaan te werken aan een applicatie en om er bijvoorbeeld opmerkingen in toe te voegen.

 

Benieuwd naar wat er nog allemaal werd aangekondigd tijdens Microsoft Ignite? Zoals altijd kan je daarvoor het uitgebreide Book of News raadplegen.

 

Zie je deze nieuwe snufjes graag in actie? Aarzel dan niet om een toer te boeken in ons ConXioN Experience Center, powered by Microsoft. Om als eerste op de hoogte te blijven kan je steeds een kijkje nemen in ons eventoverzicht of ons volgen op LinkedIn.