Hello, Windows 11! ????

Hello, Windows 11! ????

There’s a new kid on the block! Microsoft kondigde Windows 11 aan, een gloednieuwe versie van het bekende Operating System dat eind dit jaar gelanceerd wordt. Nog niet alles is bekend, maar er werd toch al een grote tip van de sluier opgelicht. We vertellen je wat je zoal kan verwachten.

 

De tekst gaat verder onder de video.

Design

We hoeven het je natuurlijk niet te vertellen want je ziet het meteen: Windows wordt in een nieuw jasje gestoken. Een grondige redesign van de interface gaat gepaard met nieuwe iconen. En die zijn allemaal aangepast om er op hun best uit te zien bij zowel de klassieke ‘light mode’, als bij de handige ‘dark mode’ waarbij donkere tinten de bovenhand nemen. Ook het startmenu wordt aangepakt: bij Windows 11 kan je kiezen of je het menu traditioneel linksonder wil zien, of liever centraal. De taakbalk onderaan wordt gestroomlijnder met iconen die centraal staan. En ook de audio wordt niet vergeten: Windows belooft systeemgeluiden die ‘lichter en atmosferisch’ zijn.

 

Dacht je dat Windows de Office apps vergeten was? Nee hoor, want ook zij worden in een nieuw jasje gestoken! Het design is afgestemd op dat van Windows 11 en zal consistenter zijn over de verschillende apps heen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Geen enkele andere technologieleverancier stelt organisaties in staat deze mogelijkheid te activeren zonder te moeten betalen voor meerdere onderliggende softwarelicenties.
Way to go, Microsoft!

Windows 11 OS

Gebruik

Bij Windows 11 draait alles erom jou efficiënter te laten werken. En dat zal je op meerdere vlakken terugzien.

 

Zo geeft het startmenu je de mogelijkheid om je belangrijkste apps bovenaan vast te maken, en krijg je een overzicht van de documenten die je recent opende – zowel op je pc als op andere toestellen die verbonden zijn met OneDrive. In de taakbalk zal je snel je notificaties kunnen raadplegen en eenvoudig het ‘Quick Settings’-menu kunnen openen.

 

Een apart en te personaliseren scherm met widgets moet het de gebruiker nog aangenamer maken. Bekijk je kalender, het weer, het verkeer, je To Do-lijst, foto’s van OneDrive of (sport)nieuws op dit aparte scherm, dat je tevoorschijn haalt via de taakbalk, WIN + W of door te swipen.

 

Extra weetjes:

 

Verticale tabs
We kennen allemaal wel het probleem van te veel geopende tabs bovenaan: niet meteen overzichtelijk. In Windows 11 kan je dan ook gebruikmaken van verticale tabs die het eenvoudiger maken om zaken terug te vinden en een overzicht te behouden.

 

Desktops voor verschillend doel
In Windows 11 heb je ook de mogelijkheid om verschillende desktops in te stellen met elk hun eigen look & feel en gepersonaliseerde instellingen. Zo kan je naadloos overschakelen van werkmodus naar school of studies, gaming of andere doeleinden, zonder dat je eerst nog informatie of tools moet zoeken en je lay-out moet aanpassen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Om je productiviteit helemaal naar een hoger niveau te tillen, worden ook heel wat nieuwe multitasking features geïntroduceerd. Door te hoveren over het ‘minimaliseren/maximaliseren’-knopje, zie je enkele voorgestelde lay-outs met je verschillende vensters. Zo orden je je verschillende vensters in één klik, in plaats van ze één voor één te verslepen. En: ook wanneer je pc in stand-by is gegaan, of wanneer je een externe monitor aansluit of loskoppelt, onthoudt Windows hoe je je schermen geordend hebt.

 

Een laatste verrassing – of is het echt een verrassing? – is dat Microsoft Teams standaard geïnstalleerd is op de Windows 11-toestellen. Nadat het het voorbije jaar een gigantisch aandeel in de bedrijfswereld verwierf, mikt Microsoft nu ook op particulieren.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Onder de motorkap

Ook onder de motorkap zijn ook wat aanpassingen en verbeteringen aangekondigd. Zo gebeuren Windows-updates (die overigens 40% kleiner worden) voortaan op de achtergrond, en zou het energieverbruik van je toestel lager liggen omdat het nieuwe Operating System efficiënter met processen omspringt.

 

Daarnaast komt WiFi 6E naar Windows 11. Wanneer je werkt met een voor Wi-Fi 6E geschikte pc, driver en router zal je geen extra stappen meer moeten ondernemen, maar meteen kunnen genieten van alle Wi-Fi 6-voordelen.

 

Om een vlottere ervaring te garanderen, zal de ‘Dynamic Refresh Rate‘-optie ervoor zorgen dat je scherm vaker ververst wanneer je scrolt, en minder vaak wanneer je niet scrolt zodat je op die momenten energie bespaart.

 

Touch wordt ook geoptimaliseerd. Er komen een aantal nieuwe gebaren die het gebruik van je toestel nog moeten vereenvoudigen. Swipe bijvoorbeeld naar links of rechts met drie vingers om je recentste venster te openen. Of swipe met vier vingers om je andere bureaubladen te bekijken.

 

Om het nieuwe Operating System te kunnen draaien, zijn er wel enkele systeemvereisten. Je ontdekt in onze volgende blogpost of jouw toestel klaar is voor Windows 11.

En nu?

Net als wij enthousiast geworden? Kan je het niet meer onder stoelen of banken steken dat je heel nieuwsgierig bent? En wil je gewoon nu aan de slag? Helaas, je zal toch nog even geduld moeten hebben. Windows 11 wordt eind 2021 breed uitgerold via nieuwe toestellen of gratis updates voor de geschikte Windows 10-toestellen, maar Windows Insiders kunnen vanaf deze week wel bèta-testen. (Je kan je hier registreren om Windows Insider te worden.)

 

En geen zorgen: Windows 10 wordt sowieso nog tot 14 oktober 2025 volledig ondersteund.