Primeur in medische wereld met Microsoft Hololens

Primeur in medische wereld met Microsoft Hololens

In 2015 werd de Hololens van Microsoft gelanceerd. Het toestel is een AR (Augmented Reality)-bril die je op je hoofd draagt. Met die bril kan je objecten in 3D in de ruimte projecteren.

Microsoft HoloLens medische toepassing

Moeilijke lancering AR en VR?

Toen de Hololens werd gelanceerd, was het nog niet echt duidelijk welke toepassingen hiermee zouden kunnen ontstaan. VR (Virtual Reality) is erg gekend en geliefd bij gamers. Ook in het onderwijs en de toerisme-sector werd al geëxperimenteerd met VR en AR, maar voorlopig nog zonder blijvende toepassing op dagelijks vlak. Augmented Reality biedt nochtans eindeloze mogelijkheden. Zo kan je je huis in 3D bekijken, er in rondlopen en je kamers inrichten, bekijken welk interieur je best ligt enzovoort. In de toerische sector bijvoorbeeld kies je je gewenste bestemming en ontdek je die volledig en ontdek je zo wat er allemaal te beleven valt. Daar waar VR ietwat meer beperkt en ‘statisch’ is, voegt Augmented Reality elementen toe. Het verrijkt je beeld met extra content en is ook zeer interactief.

Primeur in medische wereld dankzij de Microsoft Hololens

Wat de Hololens enkele jaren geleden nog meer kon betekenen, was tot nu toe niet voldoende gekend. Maar daar is nu concreet verandering in gekomen. Microsoft Hololens zorgt voor een primeur in de medische wereld. Ze wordt sinds kort gebruikt in ziekenhuis Maria Middelares in Gent. Ook een neurochirurg in het UZ van Brussel ziet heel wat mogelijkheden met de Hololens.

 

Met de AR-bril wordt het mogelijk scans in 3D te gaan bekijken en bijvoorbeeld ook tumoren in 3D beter te bestuderen. De Hololens biedt heel wat mogelijkheden voor artsen: scans kunnen bijvoorbeeld opgevraagd worden zonder dat de bril moet afgezet worden en de bril kan ook met de stem bediend worden. Ook tijdens operaties kunnen deze beelden bekeken worden en dus een hoop bijkomende nuttige informatie bezorgen. In Spanje wordt de bril zelfs als gebruikt tijdens hartoperaties.

Eindeloze mogelijkheden in alle sectoren

Wie dacht dat deze AR-bril gewoon een technisch gadget was, had het duidelijk mis. Niet enkel de medische wereld ontdekt nu ten volle de mogelijkheden van de Hololens en AR. Meer en meer productiebedrijven experimenteren ten volle met deze verrijkende technologie. Verschillende grote bedrijven zien er het volle potentieel in, ook bijvoorbeeld voor HR-toepassingen. Sollicitanten krijgen een ‘preview’ van hun werkomgeving en collega’s, medewerkers genieten interactieve hands-on-opleidingen en leren zo bijvoorbeeld veel sneller om te gaan met bijvoorbeeld nieuwe tools of omgevingen. Denk bijvoorbeeld ook aan tech-labs, IT-omgevingen bekijken en interactief leren hoe iets wordt gefabriceerd, opgezet, geïnstalleerd en hersteld. De Hololens maakt het ook heel toegankelijk om elementen toe te voegen, apps te koppelen aan de bril waardoor opnieuw bijkomende interactieve toepassingen mogelijk worden en de ervaring aangevuld wordt. De mogelijkheden zijn legio.

 

Bron: VRT