Applications

Wat was het meest gedraaide nummer op Studio Brussel?

Wat was het meest gedraaide nummer op Studio Brussel?

Bij ConXioN staat steevast een bepaalde radiozender op in onze software afdeling. In augustus was dat Studio Brussel. Het leek ons een tof idee om de playlist informatie op te slaan om er dan statistieken uit te halen d.m.v. Power BI. Power BI is een toegankelijke en userfriendly tool om je bedrijfsgegevens visueel en interactief voor te stellen.

 

Ben je ook een fervent StuBru luisteraar? Benieuwd naar de resultaten? Lees dan snel verder!

Opzet

De playlist gegevens van Studio Brussel zijn telkens live te volgen op http://radioplus.be/#/stubru/playlist. Na elke werkdag werd de playlist informatie opgeslagen in een Excel-werkblad, waarbij er een aantal formules werden toegepast om de data uit te kunnen lezen, bv. wie is de artiest, wat is de titel, hoe laat werd dat nummer gespeeld enzovoort. Dankzij deze opsplitsing werd het mogelijk de data te groeperen.

StuBru_Playlists-Excel_1

Wanneer we alle formules en opgeschoonde data ter beschikking hadden werd dit werkblad als gegevensbron gebruikt in een Power BI rapport. Er zijn heel wat bronnen die ondersteund worden om als dataset gebruikt te worden binnen Power BI zoals een Azure SQL databank, Dynamics 365, Google Analytics, Facebook, GitHub, Zendesk, een specifieke website, enzovoort.

StuBru_Playlists-Excel_

Rapporten

Na een aantal specifieke Power BI bewerkingen kon een eerste rapport worden gemaakt nl. het aantal nummers per programma. Hierin zien we dat het programma ‘Studio Brussel’ het meeste nummers draait, wat ook logisch is aangezien dit programma tussen 10u en 12u ‘s morgens te horen was en ‘s middags van 13u tot 16u. ‘Life Is Music’, de slogan van Studio Brussel zelf en uiteindelijk de naam voor het programma vanaf 12u ‘s nachts tot 6u ‘s morgens staat op twee. ‘Studio Brussel Staat Op’ tussen 6u en 9u ‘s morgens vervolledigt de top drie.

StuBru-Power-BI-Desktop_3

Het wordt nog interessanter wanneer we de top 10 meest gedraaide artiesten als visuele filter aan de grafiek toevoegen. De top drie blijft ongewijzigd, maar we zien zo welke artiest in welk programma wordt gespeeld. Bv. de artiest ‘The XX’ was in het programma ‘Studio Brussel’ 24 keer te horen, ‘Queens of the Stone Age’ zelfs 38 keer.

StuBru-Power-BI-Desktop_4

Het tweede rapport dat we opgemaakt hebben toont opnieuw de verdeling van de top 10 meest gedraaide artiesten, maar dit keer per dag. i.p.v. per programma. We nemen even U2 als voorbeeld uit de grafiek. U2 trad op dinsdag 1 augustus op in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Had dit effect op de playlist van Studio Brussel? Zeker, want die dag werd U2 wel 28 keer gedraaid. Fans van U2 hebben zeker hun hartje kunnen ophalen die dinsdag!

 

Een andere grafiek werd gebruikt om het aantal nummers verdeeld te zien. Zo zien we welke nummers deel uit maakten van de playlist die dag, om tot een totaal van 28 nummers te komen.

StuBru-Power-BI-Desktop_5
StuBru-Power-BI-Desktop_7

Voor het volgende rapport wilden we de verdeling per uur van het meest gedraaide nummer te zien krijgen. Door te werken met een pagina filter kunnen we een bepaalde artiest bekijken en hoe de verdeling is van het meest gedraaide nummer. Als extraatje werd ook een eenvoudige tabel erbij geplaatst om de verdeling per dag te zien. Zo zien we op welke dagen dat nummer het meest te horen was.

StuBru-Power-BI-Desktop_8

Resultaat

Maar uiteindelijk willen we toch allemaal weten welk nummer het meest te horen was deze maand, toch? Of kun je zelf al raden welk nummer?

Maar welk nummer was nu het vaakst te horen deze maand?

Kan jij het al raden?

Proficiat aan Lil Kleine Feat Boef met hun nummer Krantenwijk!

Het nummer was in augustus 75 keer te horen, en dat alleen al op Studio Brussel!
StuBru-Power-BI-Desktop_9

Extra leuke info:

  • We zien dat we tussen 10u en 11u ‘s morgens het meeste kans hadden het nummer te horen.
  • Het nummer op donderdag het meest werd gespeeld, het minst op zaterdag.
  • Het nummer 4 keer te horen was op 28 augustus, en maar 1 keer op 5 augustus.
  • Arcade Fire met Everything Now en Calvin Harris feat Pharrell met het nummer Feels vervolledigen de top 3.
  • Queens Of The Stone Age was de meest te horen artiest deze maand (142 keer), gevolgd door The Killers en The XX.
StuBru-Power-BI-Desktop_10

Meer weten over Power BI?

Neem contact op met onze experts voor vrijblijvend advies of meer informatie.