Nieuws

Microsoft Ignite 2020: wat moet je zeker onthouden?

Microsoft Ignite 2020: wat moet je zeker onthouden?

Vorige week vond Microsoft Ignite 2020 plaats. Net als Microsoft Inspire volledig digitaal, vanuit meerdere locaties ter wereld, als gevolg van de coronapandemie. In een uitgebreide virtuele conferentie blikt Microsoft terug op het voorbije jaar, maar vooral: kijken ze vooruit. Hoe ziet de toekomst eruit, en wat voor rol speelt Microsoft daarin? Welke nieuwe ontwikkelingen spelen in op onze snel veranderende maatschappij?

 

Kon je de conferentie niet bijwonen, of miste je enkele sessies? Maak je geen zorgen: wij sommen kort de belangrijkste updates voor je op in dit overzicht. Als Microsoft-partner zorgt ConXioN ervoor dat ook jij steeds kan rekenen op de nieuwste ontwikkelingen.

Microsoft-Ignite_Fluid-Framework_Laptop-to-PC

Digitale veerkracht opbouwen (Satya Nadella)

Microsoft CEO Satya Nadella trapte de conferentie af met een virtuele keynote en had het over building digital resilience bij bedrijven. Digital what? Vrij vertaald: hoe bedrijven digitale veerkracht opbouwen. De laatste maanden kende onze maatschappij immers meer en snellere technologische veranderingen door Covid-19 dan we de voorbije jaren gezien hebben. Dat doet bedrijven nadenken over hoe ze zich hieraan kunnen aanpassen, maar ook over hoe ze zich schrap kunnen zetten voor dergelijke situaties in de toekomst. Technologie is immers wat ervoor zorgde dat de maatschappij kon blijven draaien tijdens uitdagende periodes zoals we die nu kennen, dankzij online samenwerken en werken op afstand. En daarvoor ontwikkelde Microsoft nieuwe tools en diensten. 

Key takeaways Microsoft Azure

Ook binnen Azure kan je rekenen op heel wat nieuwe ontwikkelingen. Het Microsoft-team zet opnieuw hun focus op hybride in de verf. Daarnaast springt de expansie van Azure in het oog: zo kwamen er nieuwe datacenters bij in Israël, Italië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Polen en Qatar. Dat resulteert in een indrukwekkende aanwezigheid op de wereldkaart.

Microsoft-Azure-expansie

Azure AI

AI (Artificial Intelligence) krijgt overal meer voeten aan de grond en daarbij is het van essentieel belang dat AI veilig en verantwoordelijk ingezet wordt. Richtlijnen voor veilig gebruik maken nu deel uit van Azure AI’s diensten. Ook bij Azure Machine Learning worden nu verantwoordelijke toolkits ingezet.

Azure Data

Wanneer het verkeer binnen je app verhoogt, dan wil je ook je performantie verhogen. Met Azure Cache for Redis kan je snel een caching laag bovenop je applicatie leggen waarmee je app duizenden simultane gebruikers kan bedienen. Met aanvullende database diensten als Azure SQL Database en Azure Cosmos DB kunnen ontwikkelaars nu sneller, eenvoudiger en goedkoper schalen, dankzij een Cache-Aside patroon.

Azure Communication Services

Verbeter je communicatie met Azure Communication Services. Deze dienst brengt rich communication API’s (voice, video, chat, sms, telefonie, …) naar al je applicaties, op ieder toestel en ieder platform. Dit dankzij dezelfde infrastructuur die Microsoft Teams aanstuurt.

Azure Automanage

Azure Automanage is een nieuwe Azure-dienst die dagdagelijkse taken automatiseert dankzij Virtuele Machines. Het zet best practices in om de bedrijfscontinuïteit en security te garanderen. Dit vereenvoudigt het management aanzienlijk.

Azure Mixed Reality

Na de lancering van de Azure HoloLens 2 in november 2019 is het toestel nu ook beschikbaar in België. Azure Kinect DK werkt vanaf nu samen met Analog Devices en SICK AG, die toestellen zullen creëren die gebruik maken van Microsoft’s Time of Flight-technologie.

Windows Virtual Desktop

Deployment en ingebouwde support voor Microsoft Teams audio en video zijn nog verder vereenvoudigd (A/V redirect). Daarnaast kan je nu ook rekenen op proactieve monitoring dankzij Azure Monitor. Tenslotte werd ook de security verbeterd.

Key takeaways Business Applications

Power Platform

Sinds kort kunnen ook niet-ontwikkelaars met low-code automatisatie mogelijkheden aan de slag gaan. Microsoft kondigt nu ook de Microsoft Power Automate Desktop aan, die verder bouwt op deze RPA (robotics process automation). Met Power Automate Desktop kan je nu ook on-premise processen en taken automatiseren aan de hand van een nieuwe drag-and-drop designer. 

 

Wat betreft Power BI blijven gebruikers ook niet op hun honger zitten. Later dit jaar komt de Power BI app ook naar Teams, die het eenvoudiger zullen maken om data van overheen de volledige organisatie te vinden en te visualiseren in Teams. Daarnaast zal Power BI Premium vanaf eind 2020 toegankelijk zijn voor individuele gebruikers en niet langer enkel voor volledige organisaties. 

 

Nog een grote update is dat het Azure API Management binnen Power Apps nu ook toelaat om Power Apps uit te breiden naar third party of legacy apps. Door deze low-code tools in te zetten kunnen ontwikkelaars meer snelheid maken. Verder kunnen ontwikkelaars nu in cocreatie treden met niet-app builders, dankzij een integratie van GitHub en het Power Platform. 

Key takeaways Microsoft 365

Inzichten

MyAnalytics en Workplace Analytics worden uitgebreid naar Teams. Iedere gebruiker krijgt gepersonaliseerde inzichten en suggesties om het welzijn te verbeteren, maar bovenal kunnen managers de (emotionele) gezondheid van hun team opvolgen. Ook mindfulness vindt zijn weg naar technologie dankzij een integratie met de app Headspace die focust op het emotionele welzijn. 

IT Pro

Met het oog op het toenemende thuiswerk en flexibel werken is het belangrijk dat gebruikers veilig en productief kunnen zijn vanop iedere locatie en ieder toestel. Microsoft brengt Microsoft Intune en Configuration Manager samen in Microsoft Endpoint Manager, en is standaard geïntegreerd in Microsoft endpoint security. Je kan rekenen op de volgende updates: Microsoft Endpoint Manager zal je nu ook toelaten om virtuele endpoints te beheren, bijvoorbeeld je Windows Virtual DesktopsDaarnaast kunnen Mac admins vanaf nu aan de slag met Microsoft Endpoint Security. Microsoft kondigt ook support voor Shared iPad for Business aan, waarmee verschillende gebruikers op dezelfde iPad kunnen inloggen. Tenslotte laat Microsoft Tunnel iOS en Android toestellen toe om vanop afstand te verbinden met on-premise apps. 

Microsoft Stream

Er komt een volledig nieuwe versie van Microsoft Stream, waarbij de app gestroomlijnd zal worden en naadloos zal integreren met alle andere Microsoftapplicaties. Video’s worden opgeslagen in Microsoft 365, waarbij ook wordt gebouwd op SharePoint voor content management, Microsoft Graph voor extern delen, Microsoft Search en verbeterde analytics. 

Microsoft Teams

We’re saving the best for last… De updates binnen Teams zijn echter zo groot en belangrijk dat we er een aparte blogpost aan wijden. Klik dus zeker door naar deze pagina.

Key takeaways security

Microsoft Threat Protection is nu Microsoft 365 Defender, die de besturingssystemen van eindgebruikers beschermt, net als hun mailaccounts en hun identiteit. 

 

Azure Defender beveiligt vanaf nu alles rond Azure en hybride resources, waaronder ook virtuele machines, SQL-databases, containers (specifiek Kubernetes) en IoT. Daarbij blijft Azure Security Center het centrale dashboard.  

 

Microsoft Defender integreert nu ook met Azure Sentinel om inzichten over je hele organisatie te verkrijgen. Azure Sentinel is een cloudgebaseerde Security Information en Event Management (SIEM) oplossing die zich erop richt om snel evoluerende bedreigingen efficiënt te bestrijden. 

Satya-Nadella-Microsoft-Ignite

Alle updates gedetailleerd nalezen kan in Microsoft Book of News. Ben je benieuwd welke updates van toegevoegde waarde zijn voor jouw organisatie? Let’s talk!