Circulaire IT: wat en waarom?

ConXioN is all about ‘circulaire IT’. Maar wat is het? En waarom is het vandaag o zo belangrijk? Wouter legt het uit!

Waarom is circulaire IT zo belangrijk?

Deze vraag stelde ik mijzelf toen ik ongeveer 10 jaar geleden begon bij het toenmalige Infotheek. Daarvóór werkte ik bij een IT-dienstverlener die koste wat kost alleen gloednieuwe toestellen wilde. Refurbished onderdelen gingen enkel in servers om de marge op de order te vergroten. Het liep overigens toch gewoon mee in de garantie van de server. Dit is exact hoe er zo’n decennium geleden naar refurbished toestellen werd gekeken.

 

Hoewel bij Infotheek destijds het refurbished portfolio ook vooral bedoeld was om marge te maken, begon er zich een verhaal te ontwikkelen dat gelijkliep aan wat we uit de markt hoorden. Grondstoffen werden schaarser, leveringen werden vertraagd, fabrieken kenden problemen… We haalden onze schouders op en gingen door met het verkopen van de producten die we op voorraad hadden.

 

Steeds vaker stelde ik mij de vraag waarom het zo belangrijk is om refurbished hardware te verkopen in plaats van ‘new retail’ hardware, ofwel gloednieuwe hardware. Was het echt nodig om het nieuwste van het nieuwste te hebben of kan een klant prima werken met het voorlaatste model? Of met een goede, maar gebruikte pc of notebook? Zoals een oud-collega van mij altijd vroeg aan nieuwe prospects: “Wat was jouw eerste privéauto: een nieuwe Ferrari?” Zo begon dan vaak het lastige gesprek. En toch…

 

Langzaamaan begon er een kentering te ontstaan. Klanten schaften niet alleen maar refurbished hardware aan omdat het goedkoper was, maar ook omdat zij de opdracht kregen om te verduurzamenRight up our street, dus. We waren al 20 jaar bezig met het verkopen van refurbished hardware en eindelijk werd het omarmd. Door de gesprekken met de klanten begreep ik ook steeds beter wat er aan de hand was. Grondstoffen raakten op, de productie gebeurde niet op een goede manier of had een te hoge impact op de CO²-uitstoot… Voor het eerst werd gekeken naar de gezamenlijke verantwoordelijkheid die we hebben met elkaar, de gehele channelEn refurbished hardware past perfect in dat plaatje.

 

IT-hardware kan tegenwoordig zo lang mee dat het waanzin is om dit na de afschrijvingsperiode op de al zo grote afvalstapel te gooien. De aarde is niet onuitputtelijk, we zullen er voorzichtiger mee om moeten gaan om ook de generaties na ons draaiende te houden.

Hoe kan jouw bedrijf een steentje bijdragen?

Ik snap heel goed dat het een utopie is om te denken dat iedereen de hele circulaire cirkel rond kan maken. Er zijn alleen zoveel mogelijkheden om je steentje bij te dragen. Denk hierbij aan je IT-hardware verantwoordelijk afvoeren, je IT-hardware een tweede leven geven door het bij partijen aan te bieden die hier goed mee omgaan, refurbished hardware kopen tenzij het echt niet anders kan (in plaats van andersom), je afschrijvingsperiode te verlengen, en ga zo maar door.

Soms klinkt verduurzamen moeilijker dan het daadwerkelijk is. Begin desnoods met kleine stapjes. ‘Alle beetjes helpen’ is inmiddels niet meer voldoende, maar beginnen met verduurzamen is in ieder geval beter dan helemaal niet verduurzamen.

Wat kan ConXioN betekenen?

ConXioN kan meedenken met jouw bedrijf om die extra of eerste stappen te zetten. We zullen altijd kijken of er een duurzaam alternatief is, zonder concessies te doen op vlak van kwaliteit. Uiteindelijk is het functioneren het belangrijkste, maar ervaring leert ons dat dat ook op een duurzame manier kan.

Meer weten over circulaire IT?

Onze experts vertellen je met plezier meer over het belang van circulaire IT en bekijken samen met jou welke noden refurbished toestellen kunnen vervullen.