Van achterblijver naar leider binnen de circulaire economie

Onze COO Jelle Vervaeke vervoegde de Expert Hub over Circulaire Economie op de internationale IT-conferentie Canalys Forums 2022. Wat is het belang van circulaire economie? Hoe kan de IT-industrie collectief het landschap herschrijven in het voordeel van het milieu? Je leest Jelles artikel hieronder.

bos

Ik had recent de eer om deel uit te maken van de Expert Hub over Circulaire Economie tijdens de Canalys Forums 2022. Met een passie voor het onderwerp, deel ik dan ook graag mijn visie in dit artikel.

 

Bij ConXioN hebben we als doel organisaties te inspireren en hen te helpen om technologie in te zetten om hun eigen doelen te bereiken. Veel van die organisaties zijn al ver voorbij het punt waar Corporate Social Responsibility (CSR) gewoon een hippe term is

 

En wij willen die bedrijven helpen om hun ambitie om te zetten in de praktijk. Op een duurzame en economisch verantwoorde manier. 

 

Daarom richtten wij ConXioN Nederland op. Ons zusterbedrijf benadrukt onze ambitie om een versnelling hoger te schakelen in het aanbieden van circulaire oplossingen, en op die manier onze klanten te helpen om niet alleen hun CSR na te komen, maar ondertussen ook geld te besparen.

 

Winstgevend zijn is en blijft een van de belangrijkste drivers voor bedrijven. Maar deze winst kan en mag niet meer ten koste gaan van het milieu en zal meer rekening moeten houden met de grondstoffen die stilaan uitgeput raken.

 

Naar mijn bescheiden mening stelt de IT-sector teleur op vlak van bedrijfsmodellen meer circulair en duurzaam maken. Vergelijk maar eens met de auto-industrie: deze volledige industrie heeft een versnelling hoger geschakeld om van verbrandingsmotoren naar elektrisch aangedreven motoren te gaan. Daarnaast zet het in op officiële tweedehandsprogramma’s als ‘Nearly New Car’, waarmee het wagens van hoge kwaliteit aanbiedt met hun officiële garantiepolicy. Op die manier loopt de auto-industrie al jaren op kop op vlak van circulaire economie.

 

De IT-sector, daarentegen, slaagde er nog niet in om een actieve en inspirerende rol in de circulaire economie te spelen door de krachten binnen het partner-ecosysteem te bundelen. En dat ondanks de grote inspanningen en talrijke initiatieven.

 

Persoonlijk vind ik dat veel te weinig producten een tweede leven krijgen. Het klopt dat de duurzaamheidsverslagen van onze vendoren bewijzen dat er grote stappen worden gezet wat betreft recyclage van producten en het inzetten van gerecycleerde onderdelen in het productieproces. Toch is het dat productieproces zelf dat nog steeds te belastend is voor het milieu, hoe CO²-neutraal deze vendoren ook worden – of hoeveel investeringen ze ook doen om dit te kunnen claimen.

 

Als we meer kunnen hergebruiken in plaats van enkel maar te recycleren, ben ik er zeker van dat we meer kunnen bereiken. En niet alleen voor onze planeet, maar ook voor onze gebruikers! 

 

Veel te veel vendoren laten het refurbishen van hun producten over aan externe partijen. Neem de verantwoordelijkheid over de kwaliteitscontrole van je tweedehandsproducten in eigen handen, zoals in de auto-industrie gebeurt, en ik ben er zeker van dat meer klanten en eindgebruikers voor de meer ecologische tweedehandsoptie zullen kiezen.

"Ik nodig de vendoren, die aan de wieg van de product lifecycle staan, uit om de dans te leiden. Breng de IT-sector samen in een georganiseerd, effectief en efficiënt circulair bedrijfsmodel."

Jelle Vervaeke, COO ConXioN- Developer

Betrek ook partners en distributeurs in deze Waardeketen. Vandaag zetten we immers allemaal losse initiatieven op, binnen ons eigen klein plekje in het IT-ecosysteem, en dat zal het verschil niet maken. Ik nodig de vendoren, die aan de wieg van de product lifecycle staan, uit om deze dans te leiden. Breng de IT-sector samen in een georganiseerd, effectief en efficiënt circulair bedrijfsmodel. Ik nodig de vendoren én de distributeurs uit om refurbished producten niet langer als concurrentie te zien voor hun new sale business. Compensatie bepaalt immers vaak gedrag, en zolang commisie- en rebate-modellen geen rekening houden met tweedehandsproducten, zullen we er nooit in slagen om gedrag te veranderen.

 

Laat ons niet langer accepteren dat refurbished en tweedehands producten goed zijn voor minder dan 10% van de omzet binnen de IT-sector. Volgens het World Economic Forum worden de zeldzame materialen in IT-producten 1,9 tot 3 keer gerecycleerd. Door IT-producten op een professionele en georganiseerde manier te refurbishen en hergebruiken, kunnen we de levensduur van die producten ver(drie)dubbelen. En door die levensduur te verlengen, stellen we het intensieve recyclageproces aanzienlijk uit.

 

Tenslotte is het niet omdat een product aan het einde van zijn financiële levensduur is gekomen, dat ook zijn technisch pensioen is aangebroken. We moeten collectief ons best doen om meer en betere modellen te ontwikkelen om de levensduur van een product aanzienlijk te verlengen. Kijk maar naar de auto-industrie of de financiële sector. Of denk aan de mogelijkheden van een platform als LIZY voor de IT-sector. (Voor wie LIZY niet kent: dit is een online platform voor autoleasing dat zich uitsluitend richt op tweedehands wagens. Dat kan pas tellen als duurzaam bedrijfsmodel.)

 

Dus komaan, vendoren, distributeurs en collega-IT-partners. Laat ons doen waar we goed in zijn. Wat we al meerdere decennia doen. Laat ons innoveren, voor verandering zorgen en de wereld tonen dat onze ambitie verder gaat dan enkel in theorie. Want als wij het niet doen, zal iemand anders het doen!

Meer weten over duurzaam ondernemen?

Benieuwd hoe jij jouw steentje kan bijdragen aan duurzaam ondernemen? Wil je zelf op een verantwoorde manier investeren in nieuwe toestellen? Of wil je jouw oude toestellen een tweede leven geven?