Wat is de ESG-wetgeving?

Laat je niet verrassen door ESG. De overheden kijken steeds meer naar bedrijven om hun verantwoordelijkheid op te nemen rond Environment (milieu), Social (maatschappij) & Governance (goed bestuur) of kortweg ESG. En de rapportering over jouw inspanningen wordt binnenkort wettelijk verplicht. We leggen uit wat je kan verwachten en waarom je je beter nu al voorbereidt. 

esg wetgeving

Wat is een ESG-rapportering?

Een ESG-rapport of duurzaamheidsrapport focust op Environment (milieu), Social (maatschappij) & Governance (goed bestuur). De komende jaren zal het voor zowel grote als kleine bedrijven verplicht worden om over hun ESG-prestaties verslag uit te brengen. Zo’n ESG-rapport zorgt ervoor dat je vlot en transparant kan communiceren over de ecologische én sociale gevolgen van jouw activiteiten en manier van besturen

Enkele voorbeelden van informatie:

  • Milieu: hoe beïnvloeden jouw activiteiten en manier van besturen het milieu? Hoe duurzaam is jouw toeleveringsketen en wat doe je om jouw ecologische voetafdruk te verminderen? Wat is de EPC-score en CO²-uitstoot van de bedrijfsgebouwen? Worden er duurzame goederen geproduceerd? Hoeveel % afval wordt er gerecycleerd? Behaalde je certificaten?
  • Sociaal: hoe vergroot je jouw sociale impact, zowel binnen als buiten het bedrijf? Welke rol spelen inclusie, gendergelijkheid en diversiteit in jouw organisatie? Behaalde je certificaten? Is er zicht op het risico op schendingen van de arbeids- of mensenrechten in de toeleveringsketen?
  • Governance: hoe worden de diversiteit van het leiderschap en de interne hiërarchieën aangepakt? Is er een beleid voor anti-witwaspraktijken en fiscale integriteit?

Zijn er voordelen aan een ESG-rapportering?

In een ESG-rapport beschrijf je jouw ESG-activiteiten zowel kwalitatief als kwantitatief en bied je transparantie over jouw inspanningen op vlak van de drie pijlers. Het is dus een effectief middel om te bewijzen dat je doelstellingen gerealiseerd wordt en dus geen greenwashing zijn. Zo inspireer je andere organisaties om hetzelfde te doen.

Een onderneming die toont dat ze goed voorbereid is tegen bijvoorbeeld klimaatverandering of strengere wettelijke kaders, zal minder bedrijfsrisico’s en stabielere toekomstverwachtingen hebben. Dat is aantrekkelijker voor investeerders, klanten, werknemers, leveranciers…

Wanneer start je met je ESG-rapportering?

Wie nu al begint met meten en rapporteren, heeft een aanzienlijk voetje voor tegenover de concurrentie. Je laat je immers niet verrassen wanneer de wetgeving wordt aangepast en weet al waarop je moet letten.

Advies nodig?

ConXioN kan je adviseren