IGEPA’s duurzaamheidsbeleid krijgt boost dankzij hardware opkoopproces

Hoe IGEPA zijn duurzaamheidsbeleid optimaliseert en groener maakt. Ontdek de impact van ons hardware opkoopproces. Lees het hier.

Ontwerp een architectuur om dataverwerking en -analyse te migreren van on-prem naar de AWS-cloud

Prestaties benchmarken om de cloudinfrastructuur en het gebruik van diensten te optimaliseren

Infrastructuurkosten op schaal inschatten om naadloze en efficiënte bedrijfsgroei te garanderen

Industrie

Wielrennen

Samenwerking

Oktober - heden

Hoofdkantoor

Brussel, België

Technologie

VPN, Cloud, CloudWatch / EMR / Glue / IAM / Kinesis / Kubernetes / Redshift / S3 / Site-to-Site VPN / Spark (pySpark) / VPC

Maak kennis met IGEPA

Igepa Belux is een groothandel voor de B-to-B-markt in België en Luxemburg, met een focus op papier en karton, verpakkingsproducten, materialen voor de bouwmarkt en de sector van de visuele communicatie. 280 medewerkers realiseren een omzet €175 mio.

 

Voor IGEPA is duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen geen holle slogan, maar een kernwaarde die ze elke dag in de praktijk brengen. Zo hebben ze als doel om tegen 2030, CO2 neutraal te zijn.

 

Een van de manieren waarop IGEPA zijn duurzaamheidsbeleid vormgeeft, is door samen te werken met ConXioN NL.

"De strategie van Igepa Belux is gebaseerd op 3 D’s, nl. Diversificatie, Digitalisering en Duurzaamheid. Ik ben ervan overtuigd dat de privésector zelf initiatieven moet nemen op vlak van duurzaamheid. Mijn voorkeur gaat uit naar concrete acties waar alle stakeholders voordeel bij hebben."

Dirk Salens- CEO van Igepa Belux

Igepa hybride wagen

weg met lineaire consumptie

ConXioN NL streeft ernaar om lineaire IT terug te schroeven en zoveel mogelijk bedrijven te helpen om de overstap te maken naar circulaire IT. Het is niet voor iedere onderneming nodig om de meest high-end laptop, server of printer te hebben. Een model die voor het ene bedrijf niet meer voldoet kan bij een ander bedrijf met minder hoge noden ingezet worden. Zo helpen we elkaar en het milieu vooruit, en maken we de cirkel rond. Ontdek hier wat circulaire IT is en waarom het belangrijk is voor jouw organisatie.

De uitdaging: Oude IT hardware verwerken

Duurzaamheid is een noodzaak en ook IGEPA is zich daarvan bewust.

 

IGEPA had 44 toestellen die niet meer voldeden aan hun noden, nadat ze de overstap hadden gemaakt van een fileserver naar de cloud. In plaats van deze toestellen weg te gooien of te laten verstoffen in een magazijn, besloten ze om ze te laten verwerken door ConXioN NL. Dit was een slimme zet, want het leverde hen heel wat voordelen op.

Vind het duurzamer én goedkoper! 🍃

Vind een duurzamer en goedkoper alternatief voor jouw hardware.

De aanpak: Inventarisatie, ophaling, datawiping en opfrissing van oude toestellen

Gegevens beschermen door datawiping

Na inventarisatie en het ophalen van de apparaten, zorgde ConXioN NL allereerst voor een gecertificeerde datawiping, waardoor alle gevoelige informatie permanent werd verwijderd. Hiermee beschermde IGEPA zich tegen mogelijke datalekken en verbeterde het de veiligheid van hun gegevens. IGEPA ontving ook een officieel rapport waarin werd bevestigd dat de data 100% was gewist.

"ConXioN en Igepa zetten al jaren hard in op duurzaamheid. Met dit project schakelen we een versnelling hoger. ConXioN spreekt klare taal en begeleidt het proces van A tot Z. ook over de data hoeven we ons geen zorgen te maken, die werd gewiped en we kregen een certificaat toegestuurd." - Danté De Bruyne, IT-Service Delivery Manager

Oude hardware krijgt kwaliteitsscore A

Maar dat was niet het enige. ConXioN NL testte, registreerde en classificeerde de toestellen in een kwaliteitscategorie, en gaf ze een opfrisbeurt. Dankzij het tijdig handelen van IGEPA, kregen de toestellen een kwaliteitsscore A en konden ze voor een goede prijs worden verkocht. Hier is het namelijk belangrijk dat de toestellen zo snel mogelijk na dienstname worden binnengebracht, zodat ze een tweede leven kunnen krijgen. IGEPA kreeg een restwaarde voor hun oude hardware, die ze konden herinvesteren in hun duurzaamheidsinitiatieven.

zelfs bij mindere kwaliteit of meer gedateerde goederen

Ook bij mindere kwaliteit of meer gedateerde goederen kan het zeker interessant zijn om toch contact op te nemen en een inventarisatie te laten uitvoeren. Want ook bij een score van B of C draag je zeker je steentje bij aan het milieu. Onderdelen kunnen opnieuw gebruikt worden of te gedateerde goederen worden opnieuw ingezet als grondstof. Vaak is er altijd wel een plek voor de producten. Een nieuw toestel kan vaak tot drie keer opnieuw gebruikt worden. Ontdek ons opkoopproces.

De outcome: Groener duurzaamheidsbeleid voor IGEPA

Ecologische voetafdruk verkleind

Door deze acties, droegen ze bij aan een beter milieu. Door de afvalproducten van het vernietigingsproces te laten recycleren en opnieuw in omloop te brengen is IGEPA nog groener geworden. ConXioN NL zorgde ervoor dat de hardware op een milieuvriendelijke manier werd verwerkt, en dat de onderdelen die niet meer bruikbaar waren, werden omgezet in grondstoffen. Zo werd de ecologische voetafdruk van IGEPA verkleind.

ESG-certificaat behaald

Last but not least, behaalden ze een ESG-certificaat, dat aantoont dat ze voldoen aan de criteria op het gebied van milieu, sociaal beleid en goed bestuur. Dit certificaat is een erkenning voor hun inspanningen om een positieve impact te hebben op de samenleving en de planeet. Lees hier alles wat je moet weten over de ESG-regelgeving.

Duurzaamheidsdoelen bereikt

IGEPA is een voorbeeld van hoe circulaire IT een win-win situatie kan creëren voor bedrijven en het milieu. Door samen te werken met ConXioN NL, hebben ze hun duurzaamheidsdoelen bereikt, hun kosten bespaard, hun gegevens beveiligd en hun ESG-certificaat behaald.

Opkoop oude hardware en datawiping

Duurzaamheidsbeleid optimaliseren

Industrie

Groothandel in papierwaren, print- en signmedia, verpakkingsmaterialen en grafische technologie

Hoofdkantoor

Aalter, België

Technologie

Opkoop oude hardware

Gerelateerde referenties

duurzamer IT voor autobedrijf

Duurzamer IT voor Zeeuw & Zeeuw

Hoe Zeeuw & Zeeuw zijn IT duurzamer maakt met de hulp van ConXioN Nederland. Zo hebben ze kosten bespaard en is hun IT duurzamer geworden.

Benieuwd naar wat ConXioN voor jouw organisatie kan doen?

Net als voor Igepa Belux kan ConXioN ook voor jouw organisatie een gepaste oplossing uitwerken. Neem snel contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.